Ga naar hoofdcontent

Samen duurzamer en inclusiever: De impact van de Nationale Loterij op zomerfestivals

Voor  festivalliefhebbers is het een evidentie: Win for Life is één van de grootste festivalsponsors  van ons land. Al bijna 20 jaar kan je het uiteinde van je bandje laten afknippen aan de Win for Life-stand. Maar wist je ook dat de Nationale Loterij zich deze zomer, dankzij haar spelers, opnieuw heeft ingezet  om de festivalervaring duurzamer en toegankelijker te maken voor iedereen? 

Met onze steun hebben we bijgedragen aan initiatieven die festivals groener maken en ervoor zorgen dat iedereen, ongeacht fysieke, financiële of andere beperkingen, volop kan genieten van de muziek en sfeer. Hieronder vind je enkele voorbeelden van hoe we deze doelen bereikt hebben en hoe we samen met festivalorganisatoren en bezoekers een positieve impact hebben gehad.

"" ""

Boomtown zet al jaren in op duurzaamheid en is op dat vlak ook een voorbeeld onder de stadsfestivals. Dit jaar zetten ze ook in op sociale duurzaamheid door concerten te tolken in Vlaamse gebarentaal, het voorzien van een safer space en een volledig vegetarische catering. Ook bieden ze gratis drinkbaar water aan om het zogenaamde zebra-drinken aan te moedigen.

"" ""

Sfinks Mixed is een gratis meerdaags multidisciplinair festival met een centrale rol voor muziek in de veelheid van culturen. Met de diversiteitscampagne wil men mensen met een diverse achtergrond bereiken en naar het festival brengen. Zo contacteren ze zelf proactief organisaties, voorzien ze aangepaste social mediacampagnes en communicatie om alle doelgroepen en alle lagen van de bevolking te bereiken. Sfinks Mixed is er immers voor iedereen en volledig gratis toegankelijk.

"" ""

Al vijftien jaar reikt het LaSemo-festival totaaloplossingen aan inzake duurzaamheid, zowel voor de eigen sector als voor het publiek. LaSemo mikt sterk op thema’s op  vlak van cultuur, milieu (mobiliteit, voeding, afval, zinvolle inrichting van ruimtes, energie, algemene sensibilisatie), maatschappij (toegankelijkheid voor iedereen, gendergelijkheid), economie (plaatselijke leveranciers en de voordelen daarvan), betrokkenheid van alle burgers en van alle generaties. Daardoor wordt het LaSemo-festival veel meer dan een cultureel evenement, namelijk een ontmoetingsplaats, een plek waar je je mag en kan verwonderen, en een plek die je aanzet tot engagement.

"" ""

Het Esperanzah!-festival is al ruim twintig jaar een alternatief, geëngageerd cultuurplatform: het is haar uitdrukkelijke bedoeling om bij te dragen aan een maatschappij die  sociaal en solidair is, anti-productivistisch, milieuvriendelijk,  democratisch, antiracistisch en feministisch.  De mensen van Esperanzah! streven een algemeen belang na dat ten dienste staat van de mens, en niet van het winstbejag. Zij willen ambassadeurs en ambassadrices zijn van de sociale economie en van de duurzame ontwikkeling. Bovendien zijn ze er rotsvast van overtuigd dat iederéén een tastbare impact kan hebben op de wereld van morgen – op voorwaarde dat ieder zijn of haar rol op de juiste manier speelt: de organisatoren, de leveranciers, de festivalgang(st)ers, de vrijwillig(st)ers, de partners, de diverse politieke overheden, de pers, de artiesten, enz.

Die filosofie loopt als een dwarsdoorsnede door de volledige organisatie van het festival: ze wordt geconcretiseerd in tientallen acties. Eigenlijk is Esperanzah! een heus laboratorium: men houdt er nooit op met experimenteren, om op die manier stap voor stap aan efficiëntie en veerkracht te winnen.

Voor de festivaleditie van 2024 was de samenwerking met de Nationale Loterij toegespitst op twee milieuthema’s. In eerste instantie was er het project “Afvalsortering 2.0 op het Esperanzah!-festival”, dat de vernieuwing van de sorteereilanden inhield. Ten tweede werd het festival voorzien van groene stroom.

"" ""

De toegang tot dit tweedaags festival betaal je in de vorm van 3 lege batterijen of door het ‘pay what you can’ systeem. Duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid zijn bij AFF de onbetwistbare waarden bij het uitzetten van programmalijnen en acties. AFF draagt de SDG’s diep in het hart. Als pionier op sociaal, ecologisch en economisch vlak wil het als organisatie iets in beweging brengen. Met het project nAFFt begeleiden en vormen ze jaarlijks anderstalige nieuwkomers tot festivalvrijwilligers.

"" ""

De organisatoren beogen met dit festival een verruiming van de muziekbeleving van mensen met een beperking. Er wordt daarom een specifieke festivalsfeer gecreëerd rekening houdend met de speciale ondersteuningsbehoeften van het doelpubliek. Met de hulp van doventolken, blindentolken, een auditieve ring om ongewenste geluiden weg te filteren, en nog veel meer, wordt de Nederlandstalige muziek door de meer dan 7000 aanwezigen ten volle beleefd. Verder zijn er onder andere de ruime rolstoelpaden, een aangepaste verzorgingsruimte, een snoezelruimte, grote schuiltenten, aangepaste sanitair en nog veel meer. 

"" ""

Les Solidarités heeft zich als hoofddoel gesteld om cultuur en feestvieren toegankelijk te maken voor een zo ruim mogelijk publiek. Daartoe hanteert het onder meer democratische toegangsprijzen. Maar daar blijft het dus niet bij: Les Solidarités wil het milieu respecteren, om op die manier te streven naar een rustigere wereld. Gendergelijkheid is vanzelfsprekend, want ze wekt levenslust op. Het evenement brengt alle actoren van het maatschappelijk middenveld samen – zo zorgt het voor een verbindende en inclusieve dynamiek. Voor mensen met een beperking is er aan de toegankelijkheid gedacht, en zijn er een specifiek onthaal en een eigen parkeergelegenheid. Bovendien beschikken mensen met een beperking over een eigen ruimte in de buurt van elk podium, en over een aangepaste ondergrond om zich vlot te kunnen verplaatsen. Ten slotte toont Les Solidarités zich uitdrukkelijk milieubewust: het beschikt over een Green Team van ruim 200 vrijwilligers en herbruikbaar eet- en drinkgerei. Op het festivalterrein zijn er bovendien verenigingen aanwezig die het milieubewustzijn hoog in het vaandel voeren.

"" ""

Het festival focust op duurzaamheid, gelijkheid, co-creatie en sociale inclusie, met veel aandacht voor de Brusselaar, de inwoners uit de Brusselse rand en de vele hyperdiverse gemeenschappen van de Belgische samenleving. Daarbij staat muziek van hier en ginder voorop en mikt het op de nieuwsgierige luisteraar én de kenner. Nieuw dit jaar was de extra aandacht voor het ondersteunen van nieuw aanstormend talent. Brosella werkt bovendien met het  'pay-what-you-can'-systeem.

"" ""

Dit evenement staat open voor iedereen, en is milieubewust, feestelijk en gezinsvriendelijk. Het festival vindt plaats in het hartje van de site van de Abdij van Vorst en is een waardige afsluiter van het zomerfestivalseizoen. Hoofddoel van Forest Sounds: het publiek laten kennismaken met artiesten die werden gekozen voor hun originaliteit. 

Ieder jaar nodigen de organisatoren op het festivalterrein plaatselijke verenigingen uit die werken rond gevoelige maatschappelijke thema’s. De verenigingen vormen als het ware een verbindend dorp, waardoor er ontmoetingen en uitwisselingen tussen de festivalgangers in de hand worden gewerkt.